Film, muzika i nešto između

2018. godine obeleženo je 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umetnika i autora svih vremena. Projekat “Film, muzika i nešto između” bacio je svetlo na specifičan deo Bergmanovog filmskog univerzuma – njegovo shvatanje muzike. Kompozitor i pijanista Mati Bije, koji je imao priliku da radi sa samim Bergmanom, učestvovao je u nizu programa koji uključuju solistički koncert, radionicu, kao i okrugli sto nakon projekcije filma.

Višestruko nagrađivani švedski pijanista i kompozitor Mati Bije, održao je koncert na prepariranom klaviru u nedelju, 21. oktobra 2018. u 20 časova u Beogradskoj filharmoniji. Na koncertu je izveo filmske kompozicije za koje je nagrađivan najvažnijim nagradama u Švedskoj i šire, kao i solo numere sa najnovijeg albuma “This Forgotten land”. Muzika koju Bije stvara najviše sličnosti ima sa kompozicijama Debisija i Satija. Kritičari ističu da “uspeva da slika muzikom” koja “podseća na ono čudno, romantično raspoloženje koje vas spopadne kada čujete stare vrteške, vergl, zvukove iz zabavnog parka ili drugih zaboravljenih mesta” (časopis The Wire).

Uvodnu improvizovanu sesiju izveli su i polaznici radionice – muzičari, kompozitori, audio i video dizajneri – koju je Mati održao pre koncerta.

Bije je napisao i seriju kompozicija za rane švedske neme filmove, kao što su “Fantomska kočija” (1921) i “Saga o Gesti Berling” (1924). Komponovao je muziku za više od 30 filmova i televizijskih serija, a nekoliko godina je bio saradnik Kraljevskog pozorišta Dramaten u Stokholmu. 2014. imao je čak dve nominacije za najvažniju švedsku nagradu za filmsku muziku (Guldbagge) i osvojio je sa muzikom za film “Faro”, a 2009. je takođe osvojio Guldbagge za film “Trenuci za večnost” koji je bio i švedski kandidat za Oskara. Objavio je brojne solo albume kao i albume u saradnji sa drugim autorima, uključujući “Hidrin san” sa Anom fon Hausvolf i “Maailma” sa kultnom finskom autorkom Lau Nau. Radio je sa Bergmanom na televizijskom filmu “Poslednji uzdah” (1994).
Mati je pijanista koji voli da istražuje klavir kao instrument, često svira na prepariranom klaviru, a u svoje izvođenje uključuje i druge zvuke i atmosfere – “za mene su inspirativni instrumenti koji imaju manu, slabost koja ih čini posebnim”. Karakterišu ga kao “izvanrednog izvođača, sa sopstvenim, neuporedivim stilom improvizacije na klaviru”.

22.oktobra u 18.00 časova u Muzeju jugoslovenske kinoteke prikazan je Bergmanov televizijski film “Poslednji uzdah” na kome je Mati Bije radio kao kompozitor. Nakon filma održan je okrugli sto “Film, muzika i nešto između”, koji se bavio razvojem i ulogom muzike u Bergmanovim filmovima, ali i odnosom filma i muzike u savremenoj kinematografiji. Moderator je bio Ivan Velisavljević, a u razgovoru su učestvovali Mati Bije, kompozitor, Ana Krstajić, kompozitorka, Maša Seničić, dramaturškinja i Igor Stanojević, reditelj.

Eho animato realizovao je ovaj projekat u saradnji sa partnerima – Ambasada Švedske u Beogradu, Beogradska filharmonija, Muzej jugoslovenske kinoteke, izdavačka kuća Geopoetika. Projekat je sufinansiran na konkursu za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Srbije.