Fragmenti nespokoja

Predstava “Fragmenti nespokoja” nastala je po motivima dela Fernanda Pesoe, a kroz istraživački proces autorske ekipe koji je podrazumevao više faza kao i aktivno propitivanje nekih od postulata dramskog teatra.
Stvaralaštvo Fernanda Pesoe i njegove specifične metode rada ponudile su polazišta za situacije i osećanja koje smo scenski pokušali da istražimo.

Teme kojima se Pesoa, odnosno njegov heteronim Bernardo Soareš, bavi u “Knjizi nespokoja” su otuđenost, usamljenost pojedinca, teskoba, prolaznost, ali i istovremena žudnja za svim mogućim životima, želja da se život iživi do krajnjih granica. Upravo ovi motivi prožimaju fragmente nespokoja koje scenski istražujemo.

Kao multimedijalno izvođačko delo, predstava podrazumeva istovremenu autonomiju ali i sadejstvo svih autora i svih medijskih tokova koji scenskom izrazu daju slojevitost.
Trudeći se da, u istraživačkom duhu, ostanemo uvek na granici, postavili smo se u poziciju “pesoanskog” čoveka – čoveka Moderne – onog između romantizma i postmodernizma, onog za koga smisao nije praćenje jednostavne i jasne putanje, već upravo konstantna potraga, proces, razgradnja i izgradnja identiteta.

Igraju:
Milica Stefanović
Željko Maksimović
Marija Opsenica (glas)

Rediteljka: Ana Konstantinović

Dramaturškinja i asistentkinja rediteljke: Marina Ćetković

Dramaturškinja: Tamara Baračkov

Scenografkinja: Višnja Vujović

Kostimografkinja: Milena Grošin

Video rad: Marija Kovačina

Dizajn zvuka: Dobrivoje Milijanović

* Korišćeni su odlomci i tekstovi iz sledećih dela:
-“Knjiga nespokoja” u prevodu Vesne Stamenković
– “Trafika” i “Škembići u saftu” iz zbirke pesama “Poznati stranac” u prevodu Jasmine Nešković

***

Fernando Pesoa (1888 – 1935) je portugalski pisac, pesnik, esejista, prevodilac, filozof i astrolog. Najpoznatiji je književnik Portugala, a značajno je obeležio i modernu evropsku I svetsku književnost. Njegova posebnost je u tome što je u svom radu koristio brojne heteronime – preko sedamdeset – od kojih su najpoznatiji Alberto Kaeiro, Rikardo Reiš, Alvaro de Kampuš i Bernardo Soareš, i tako neprestano umnožavao svoje stvaralačko Ja.

Prikaz predstave autorke Ivane Daković na internet portalu hocupozoriste.rs možete pronaći OVDE.

Fotografije: Jovan Nedeljkov