Najbolje namere

2018. godine obeleženo je 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umetnika i autora svih vremena. U okviru projekta „Film, muzika i nešto između“ održano je scensko čitanje adaptacije romana „Najbolje namere“.

Bergmanov autobiografski roman u kome govori o godinama koje su ga formirale, svojim roditeljma i njihovom braku – „njihovim nadama, slabostima i najboljim namerama“, bavi se pitanjem ljubavi, kompromisa i razočarenja. Bergman u ovom delu pokušava da prodre do najdublje istine o jednom braku i rekonstruiše razvoj ljubavnog odnosa između svojih roditelja. Bergmanova priča je realistična, govori o ljubavi iskreno, hrabro i brutalno – o njenoj slabosti, ali i lepoti.

Video rad uključivao je elemente iz filmova Ingmara Bergmana kao i autorske segmente, a muziku koja je korišćena komponovao Mati Bije, švedski kompzitor.

Igraju: Bojan Žirović, Katarina Dimitrijević, Marija Opsenica, Željko Maksimović, Katarina Martinović

Režija: Ana Konstantinović

Adaptacija: Tamara Baračkov

Koncept prostora: Višnja Vujović

Video rad: Marija Kovačina

Muzika: Mati Bije

Roman “Najbolje namere” objavila je izdavačka kuća Geopoetika, u prevodu Spase Ratković.

Eho animato realizovao je ovaj projekat u saradnji sa partnerima – Ambasada Švedske u Beogradu, Beogradska filharmonija, Jugoslovenska kinoteka, izdavačka kuća Geopoetika. Projekat je sufinansiran na konkursu za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Srbije.