Tenesi Vilijams – sto godina posle

Tenesi Vilijams, jedan od najznačajnijih dramskih pisaca koji su obeležili 20.vek, bio je kultna figura američke kulturne javnosti 20.veka, a njegova dela neprestano se izvode na scenama širom sveta. 2011. godine obeleženo je 100 godina od njegovog rođenja kroz projekat koji je obuhvatao izložbu, tribinu, projekcije filmova i predstavu “Staklena menažerija”.

Projekat “Tenesi Vilijams – sto godina posle” je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, a u saradnji sa Američkim kucima širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Vranje, Subotica, Novi Pazar), Muzejem pozorišne umetnosti Srbije, Bibliotekom grada Beograda, Domom omladine Beograda, Kulturnim centrom grada Niša i Kulturnim centrom Novog sada. 

“Ne tražim da me sažaljevate, samo da me razumete – ne, čak ni to – ne. Samo da me prepoznate u sebi, i neprijatelja, vreme, u svakom od nas.”

(Tenesi Vilijams)

Izložba – Tenesi Vilijams u srpskom pozorištu (Američki kutak u Beogradu i drugim gradovima)

Drame Tenesija Vilijamsa su od pedesetih godina prošlog veka često igrane na scenama srpskih pozorišta, a u realizacijama njegovih komada učestvovali su mnogi priznati dramski umetnici (Olivera Marković, Tatjana Lukjanova, Rade Marković, Mihajlo Janketić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Žarko Laušević, Nataša Ninković itd). Izložba se sastojala od fotografija odabranih predstava izvedenih u Srbiji od 1952. do 2009. godine, kao i programa i plakata iz arhiva Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. 

Tribina – Tenesi Vilijams – sto godina posle (Rimska dvorana Biblioteke Grada Beograda)

Učesnici tribine Vilijamsovom stvaralaštvu pristupili su iz različitih uglova da bi se dobila što celovitija slika o relevantnosti ovog pisca u 21. veku. Ispitivali su kako je stvoren i razrušen mit o Tenesiju Vilijamsu, u čemu je značaj njegovih dela nekad i sad, kao i kako izgleda proces rada na njegovim delima.

Moderator: Uroš Tomić, anglicista
Učestvuju: 
Simona Čupić, istoričarka umetnosti
Ivana Vujić, pozorišna rediteljka
Danica Ristovski, glumica
Jovan Ćirilov, teatrolog

Projekcije filmova (Američki kuci u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Subotici i Novom Pazaru)

U više gradova u Srbiji prikazani su filmovi: Iznenada, prošlog leta (1959), Jug Tenesija Vilijamsa (1973), Tramvaj zvani želja (1951), Mačka na usijanom limenom krovu (1958) i Noć iguane (1964).

Premijera predstave „Staklena menažerija“ (Velika sala Doma omladine Beograda)

Predstava je podrazumevala savremenu interpretaciju čuvenog Viljamsovog dela, a više informacija možete naći ovde.