Ana Konstantinović

Ana Konstantinović (1987) je pozorišna rediteljka, osnivačica i umetnička direktorka organzacije Eho animato. Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno završava doktorkske umetničke studije.

Radila je u Domu kulture Studentski grad kao koordinator nekoliko festivala, a bila je i koordinator svetskog kongresa IFTR (International Federation of Theatre Research) 2018 u Beogradu. Trenutno radi u Narodnom pozorištu u Beogradu gde uređuje program “Platforma” koji se bavi razvojem publike i edukacijom profesionalaca u oblasti izvođačkih umetnosti.

Učestvovala je u brojnim radionicama i međunarodnim projektima kao što su Terre Promesse /Bussole rotte (Milano, Italija), Europe unlimited (Hanover, Nemačka), Augenblick mal! (Berlin, Nemačka).  

Režirala je predstave, radio drame, javna čitanja i performanse među kojima su i performans “U staklenoj kugli” (Kulturni centar Pavilion, Hanover), “Bura” (Regionalno pozorište Novi Pazar), “I jedna i druga” (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd), “Nebom grada” (Dom omladine Beograda), “I bei tempi” i “Home” (Akademija Paolo Grassi, Milano, Italija).

Zalaže se za procesno pozorište, uključivanje zajednice i stalno istraživanje forme i sadržaja. U okviru kolektiva Eho animato, režirala je sledeće predstave:

Fragmenti nespokoja

Najbolje namere

Rosmersholm

Posle igre

Biografske skice

Staklena menažerija